Executieverkoop, help!

Wanneer de maandelijkse hypotheek van uw huis niet wordt betaald, kan de bank overgaan tot een executieverkoop. Dreigt er voor uw huis een executieverkoop door de bank? Hier leest u hoe u executieverkoop kunt voorkomen.

Hoe ontstaat de situatie van een executieveiling?

Als de eigenaar van een woning de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan opbrengen, zal de bank op een gegeven moment over willen gaan tot executieverkoop van de woning. Het huis wordt dan op een executieveiling aangeboden. De kans is zeer groot dat het huis daar veel minder oplevert, dan bij een normale verkoop.

Normaal gesproken zult u er alles aan doen om het niet tot executieverkoop te laten komen. Maar er kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor u uw hypotheek toch niet langer kunt betalen. Voorbeelden van zulke situaties zijn: een scheiding, overlijden van uw partner, ziekte bij uzelf of uw partner, baanverlies, faillissement van uw bedrijf etc. Buiten uw schuld kunt u dan opeens niet meer aan uw betalingsverplichting voldoen. En dan dreigt, naast de vervelende persoonlijke omstandigheden, ook opeens de veiling van uw huis. U zult dan op hele korte termijn een ander onderkomen moeten zien te vinden, wat niet eenvoudig is. Huurhuizen zijn in deze tijd ook niet makkelijk te vinden en ook vaak erg duur in de maandlasten.

Een bank gaat niet direct tot executieverkoop over. Eerst krijgt u een betalingsregeling aangeboden. Wanneer u die echter niet aanneemt, of u zich daar niet aan houdt, krijgt u een aankondiging van de executieverkoop van uw woning. Soms kunt u daar nog onderuit komen, bijvoorbeeld als u de totale schuld die openstaat, in één keer voldoet. Dat betreft dan vaak al wel een hoog bedrag, dat de meeste mensen niet kunnen betalen. De betalingsachterstand is namelijk niet voor niets ontstaan.

Gevolgen van een executieverkoop

Als uw woning dan op de executieveiling wordt aangeboden, dan wordt hij aan de hoogste bieder verkocht. Ieder aannemelijk bod zal namelijk worden geaccepteerd door de bank. Dat kan zo maar betekenen dat u met een restschuld achterblijft, omdat de koper uw huis voor een laag bedrag koopt. Dit gebeurt vaak op de veiling, juist omdat de bieders weten wat de situatie is en daar gebruik van maken.

Dat betekent dat u niet alleen uit uw huis moet (en vaak ook nog heel snel), maar dat u ook nog met een schuld achterblijft. Dat is uiteraard geen gewenste situatie.

Wat kunt u doen om executieverkoop te voorkomen?

De bank zal er in beginsel alles aan willen doen om een executieverkoop te voorkomen. Als er opties zijn, dat een eigenaar toch weer de hypotheek gaat betalen, zal de bank daar altijd de voorkeur voor hebben. Een bank moet namelijk ook eerst met de eigenaar in gesprek gaan, bijvoorbeeld over een betalingsregeling om de achterstallige hypotheek alsnog te betalen.

Daarnaast geven banken huiseigenaren vaak eerst nog de kans om hun huis zelf te verkopen, zodat het meer opbrengt dan op een veiling. Dat is voor de huiseigenaar ook gunstiger, omdat de kans op een restschuld veel kleiner is. Met een beetje geluk blijft er zelfs nog wat winst over.

Maar: wanneer u zelf uw huis gaat verkopen om een executieverkoop te voorkomen, zijn er wel een paar zaken waar u rekening mee moet houden. Een normaal verkoopproces kan weken of zelfs maanden duren. Zeker als uw huis bijvoorbeeld achterstallig onderhoud heeft, kan het langer duren voor u een koper vindt die daar doorheen kan kijken. Dat duurt voor de meeste banken te lang en dan wordt alsnog tot executieverkoop over gegaan. Het is dan ook van groot belang dat u uw woning zo snel mogelijk verkocht krijgt.

Wanneer executieverkoop dreigt, dan kunt u altijd contact opnemen met Huis verkopen zonder gedoe. Wij helpen u, door contact op te nemen met de bank om te kijken wat de mogelijkheden zijn en hoeveel tijd er nog is. Bij Huis verkopen zonder gedoe heeft u bovendien geen kosten voor de notaris en ook niet voor een makelaar. Dit scheelt u gemiddeld al zo’n 6.000 euro, die u anders al kwijt zou zijn. Andere kosten heeft u ook niet; wij helpen u gratis en het bod dat wij doen op uw huis is dus het bedrag wat u ook daadwerkelijk op uw rekening gestort krijgt. Het is zelfs mogelijk om een aanbetaling te krijgen, als we u daarmee kunnen helpen.

Daarnaast is het mogelijk om uw eigen huis na de verkoop nog een tijdje terug te huren. Op die manier heeft u de tijd om op uw gemak op zoek te gaan naar een nieuw huis en hoeft u niet hals over de kop uw huis te verlaten, omdat het zo snel verkocht moest worden. 


Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. U kunt ook direct een bod op uw huis aanvragen.